Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
52 Km (± 3:28
) | Limburg (NL) | Het weer op de route
0
°C0bft
Op deze route nemen we je mee door de bossen van Peel en Maas, tussen het dorp Panningen en de Maas. Een gebied met een rijke geschiedenis.
Het dorp Panningen staat bekend om de baksteenindustrie. In het dorp vind je nog verschillende herinneringen hieraan, zoals de Ringoven aan de Steenbakkersstraat.
Buiten het dorp liggen uitgestrekte natuur- en bosgebieden. De eerste die je tegenkomt is Gruise Epper, een fiets- en wandelgebied door een zanderig gebied. Rond 1820 werd hier voor het eerst een weg door een zanderig gebied in kaart gebracht, maar mogelijk is het gebied veel ouder. De naam is afgeleid van de woorden ‘grieze’ – grijs – en ‘upper’ – hooggelegen grond. Aan het einde van de jaren 50 kreeg de verbindingsweg tussen de Roggelseweg en de Neerseweg ook deze naam.
De Heldense Bossen en de Kesselse Bergen vormen tussen de dorpen Baarlo en Helden een aaneengesloten bosgebied. De Heldense Bossen zijn rond de jaren 20 en 30 van de 20ste eeuw aangeplant op vroegere stuifzandgebieden. De naaldbomen werden in eerste instantie gebruikt als mijnhout – hout om de mijngangen te ondersteunen – maar tegenwoordig vindt er bijna geen houtkap meer plaats. Het grootste deel van het bos is nu een rustgebied voor vogels en andere diersoorten.
In de Kesselse Bergen zijn sporen gevonden van menselijke activiteit uit maar liefst 10.000 v.Chr. Waarschijnlijk was het een veilig gebied door de hoge ligging. Vanaf de middeleeuwen kwam er vooral heide en stuifzand voor, maar aan het begin van de 20ste eeuw werden hier naaldbossen aangeplant. Er zijn nog diverse heide- en stuifzandgebieden tussen de bossen te vinden.
Een modern middeleeuws kasteel
Midden in het dorp Kessel staat een opvallend bouwwerk: Kasteel Keverberg bepaalde hier al vanaf de middeleeuwen het dorpsgezicht. Eeuwenlang was dit kasteel zeer goed bewaard, maar in de Tweede Wereldoorlog werd het opgeblazen. In eerste instantie was het de bedoeling de ruïne intact te houden en verder verval tegen te gaan, maar uiteindelijk is het kasteel toch herbouwd. Dit heeft gezorgd voor een unieke combinatie van middeleeuwse en moderne architectuur.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.